Izdelki za avtomobile / dostavna vozila / vozila 4x4

Odpravljam se na potovanje in s seboj vzamem...

nasveti pri pakiranju za štiri različne vrste dopusta

Maribor, julij 2022 – Od adrenalinskih pustolovcev do ljubiteljev kampiranja, od mestnih turistov do iskalcev peščenih plaž: odvisno od vrste dopusta se razlikujejo tudi zahteve glede pravilnega pakiranja pred potovanjem z avtomobilom. Kako? Proizvajalec pnevmatik Semperit predstavlja štiri klasične vrste dopusta z lastnimi pravili pri pakiranju in svetuje, kako lahko varno in sproščeno začnemo potovanje z avtomobilom.

Semperit_PM_Urlaubstypen_V1

Vrste dopusta, kot jih pozna Semperit z lastnimi pravili pakiranja: adrenalinski pustolovec (zelena), ljubitelj kampiranja (rumena), mestni turist (rdeča) in iskalec peščenih plaž (modra). Vir: AdobeStock/Semperit

Semperit_PM_Adrenalin-Abenteurer

Adrenalinski pustolovci

Za zaljubljenca v športne aktivnosti je nujno odpotovati na morje ali osvojiti naslednji alpski prelaz z lastno športno opremo med prtljago. Kaj pa najem na lokaciji? Niti pod razno za večino adrenalinskih pustolovcev! To pomeni, da obilnejša kot je oprema, skrbneje jo moramo spakirati. Ali si lahko privoščimo in prilagodimo velikost avtomobila lastni športni opremi? Ne? Potem manjša športna oprema vsekakor sodi v notranjost, če le ostane dovolj prostora za drugo prtljago. Kaj pa, če se povečata število potnikov, ki potujejo z nami, in športna oprema? V tem primeru prtljažnik najbrž ne bo več zadostoval. Klasičen strešni prtljažnik bi lahko bil prava izbira. Posebej večji kosi prtljage, kot so kanuji ali deske za surfanje, je nadvse primerna za to vrsto prevoza, saj je po obliki podobna vozilu. Vsekakor je treba biti previden pri električnih kolesih, saj električni sestavni deli precej povečajo težo, kar lahko povzroči težave pri dovoljeni obremenitvi strehe. Na splošno je zadnji nosilec primernejši za prevoz koles potnikov. Manj vpliva na vozne lastnosti kot namestitev na strehi ter olajša rokovanje s kolesi in njihovo pritrditev. Mimogrede, baterije sodijo v notranjost med prevozom. Konec koncev, če upoštevamo dovoljeno skupno maso in zakonske predpise doma in v državi, kamor potujemo, bomo aktivni dopust lahko začeli popolnoma sproščeno.

Semperit_PM_Camping-Crew

Ljubitelji kampiranja

Večje skupine in družine, v parih ali sami: tudi svobodomiselni ljubitelji kampiranja dobro poznajo navade v zvezi z največjo dovoljeno natovorjenostjo, skupno maso, višinskimi omejitvami in zlaganjem v prtljažnik po vzoru igre tetrisa. Posebna pozornost je posvečena teži opreme. Vsak kotiček v vozilu je premišljeno izkoriščen v celoti. Proizvajalci svojim strankam ponujajo vse več visoke varnostne tehnologije pri opremi za kampiranje, ki varčuje s prostorom in težo. Ljubitelji kampiranja, ki se radi ustavljajo na avtocestnih počivališčih, naj vnaprej preverijo cestna pravila in predpise za počitniške prikolice in avtodome v letoviški državi, skozi katero potujejo. Poglejmo si na primer Švico, kjer počitniške prikolice ne smejo uporabljati levega pasu na tamkajšnjih tripasovnih avtocestah. Prav tako je treba imeti dodaten varnostni člen med prikolico in vlečnim vozilom, ki je pritrjen s posebno vlečno zanko ali nosilcem. Dovoljena pa je tudi tako imenovana holandska zanka, ki pritrdi zaviralni kabel na počitniško prikolico.

Semperit_PM_Stadt-Stoeberer

Mestni turisti

Udobni športni čevlji za ogled znamenitosti, suknjič za obisk vrhunske restavracije in seveda kakovostna fotografska oprema so nepogrešljivi za klasičnega mestnega popotnika. Kot kameleoni med različnimi tipi dopustnikov ničesar ne prepuščajo naključju in so običajno pripravljeni na vsako ponujeno priložnost. V najboljšem primeru so pripravljeni tudi na nevarnosti kraje ali vlomov v avtomobile. Seveda tega ni mogoče popolnoma preprečiti. Nekaj nasvetov pa pomaga pri zmanjševanju takšnih tveganj. Ti vključujejo izogibanje temnim kotičkom z znano višjo stopnjo kriminala in temeljno pravilo, da ne puščamo dragocenosti ali izvirnih dokumentov, navigacijskih sistemov ali pametnih telefonov v parkiranem avtomobilu na način, da bi jih lahko kdo videl.


Enake previdnosti se držimo tudi pri vseh posebnih cestnoprometnih predpisih v letoviškem kraju. Ne samo mestni turisti, ampak tudi vsi drugi tipi dopustnikov, ki želijo raziskati zgodovinska mestna središča na svojem cilju, se pogosto soočajo z raznimi pristojbinami in določenimi omejitvami dostopa. V Italiji je na primer priporočljivo poznati območje z omejenim prometom (Zona a traffico limitato – ZTL). Posebni predpisi so včasih uvedeni začasno glede na razmere v nekaterih priljubljenih letoviških državah. Za nekatera okoljska območja, kot je na primer urbano območje okoli Ženevskega jezera, veljajo posamezne začasne omejitve dostopa in omejitve hitrosti v primeru povečanega onesnaženja zraka poleti.

Semperit_PM_Strand-Stars

Iskalci peščenih plaž

Ljubitelji plaž imajo morda manj opraviti s takšnimi predpisi v času dopustovanja. Glavno je, da se z avtomobilom čim bolj približajo svoji sanjski plaži. Brezplačen peščeni piling na sovoznikovem sedežu je praktično že del dopustniškega občutka. Vsekakor pa je potrebna previdnost pri uporabi vodnih pripomočkov, napolnjenih z zrakom, kot so zračne ležalne blazine in podobno, za male in velike plavalne navdušence. Medtem ko so ti izdelki po navadi še vedno v originalni embalaži in jih med potovanjem tja zlahka pospravimo, na dopustniškem cilju velja naslednje: bolj kot je parkirišče vroče, večje je tveganje, da bo predmet, če je napihnjen in pospravljen v segretem avtomobilu, počil. Če imamo s seboj majhno torbo, kamor odložimo vse stvari za nemoten užitek na plaži, in imamo v prtljažniku prej preveč kot premalo prostora, lahko preprečimo zdrs prtljage tako, da na dno položimo gumijasto podlogo.

Dobra priprava je polovica dopusta

Ne glede na to, ali smo iskalci peščenih plaž, adrenalinski pustolovci, ljubitelji kampiranja ali mestni turisti, ko gre za natovarjanje avtomobila, je vredno vnaprej premisliti, kaj je resnično treba vzeti s seboj na pot. Ali kdaj razmišljamo o najemu trendovske deske za stoječe veslanje nove blagovne znamke ali koles za vso družino na dopustniškem prizorišču? Ali v kampu ali hotelu kdaj povprašamo, ali so na voljo kakšni senčni kotički ali senčniki? Da niti ne omenjamo preverjanja vremenske napovedi v dopustniškem kraju, da lahko vnaprej spakiramo primerna oblačila.

Kako deluje natovarjanje prtljažnika po vzoru tetrisa

Ko je slednje urejeno, se držimo zlatih pravil pri vseh vrstah dopusta: v prostoru za shranjevanje in za noge naj ne bo nobene navlake, težke predmete shranimo na dno in pazimo na največjo dovoljeno skupno maso (glejte navodila za uporabo). Če vso prtljago postavimo ob avtomobilu pred pakiranjem, nam celovit pregled močno olajša natovarjanje po vzoru priljubljene igre tetrisa. Pomembno je paziti tudi na morebitno drsenje prtljage in višino prtljažnika.

 

Ne pozabimo zmanjšati morebitnih tveganj že pred začetkom potovanja: vedno preverimo tlak v pnevmatikah in položaj žarometov ter ju po potrebi prilagodimo zaradi povečane skupne mase! Ker je pravilen tlak v pnevmatikah lahko različen glede na model, nam bodo v pomoč podrobne informacije na uradnih spletnih straneh proizvajalca vozila. Nalepke v armaturnem predalu, na vratcih posode za gorivo ali okvirju voznikovih vrat nam zagotavljajo orientacijske vrednosti, ko smo na poti.

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39

Semperit. Continentalova blagovna znamka.